Tervetuloa perinteiseen lappilaiseen kyläämme!

Tervetuloa meidän kyläämme Pelkosenniemen Kairalaan, Lapin sydänmaille. Löydät meidät E5-tien varrelta, Itä-Lapista.

Koe tumma kaamos, revontulineen, syksyn väriloisto, tai kesän yötön yö, hiljaisuuden ja aidon lappilaisen luonnon ja ihmisten keskellä. Perinteisen, maisemaltaan suojellun kylämme raitilla käyskentelevät porot ja niittyaukeillamme laiduntavat kesälampaat.

Peltojen ja vanhojen, peräpohjalaisten hirsirakennusten sävyttämässä kylämiljöössä voit kokea historian ulottavan kättään arvokkaasti tähän päivään, ja nauttia puhtaasta ilmasta, vedestä ja lumesta vuodenaikojen vaihdellessa.

Meitä kyläläisiä on noin 80 ja olemme yli 300 vuotta sitten tulleiden uudisraivaajien, ja saamelaisten jälkeläisiä. Juuremme ovat syvällä lappilaisessa maassa. Luonto on meille tärkeä, ja lähiluonnossamme viihtyy monia uhanalaisia kasvilajeja, ja niin kalavedet, kuin erä- ja marjamaatkin ovat rikkaita.

Kylämme maisemaa reunustaa tunturit kolmelta suunnalta, ja suurelta osin suojellut suoaukeat levittäytyvät laajoina kairoina kylämme ympäristöön. Joki, Kitinen, halkoo kylämme, ja olemme kahden kansallispuiston naapureina. Pyhä-Luoston kansallispuisto lännessä, ja Urho Kekkosen kansallispuisto itäpuolellamme.

Tule, koe ja ihastu!

Kairalan_kylayhdistys_logo_vari_ENG